4 Eylül 2008 Perşembe

CANLI DOĞURANLAR

http://img101.yukle.tc/images/9046lepistes_baliklari_resimleri_poecilia_reticulata2_www_bakterim_com.jpg



Poeciliidae, Goodeidae, Hemirhamphidae
Canlı doguranlar günümüzde en iyi bilinen ve akvaryum hobisi için milyonlarca yetistirilen tür balıklardır. Canlı doguranlar denince hemen akla Lepistes, Plati, Kılıçkuyruk ve Moli gibi balıklar akla gelir.
Adi üstünde canlı doguran balıkların yavruları canlı olarak dogar. Yumurtalar annenin vücudunun içindeyken döllenir ve yumurtanın gelismesi ve yavrunun yumurtadan çıkması annenin vücudunda tamamlanır. Yavrular anne tarafından 'dogurulduktan' hemen sonra yüzmeye ve beslenmeye baslarlar. Çogu canlı doguranlar grup halinde yüzmeyi severler, bu yüzden ayni türden birkaç taneyi bir arada tutmak gerekir. Grupta disiler erkeklerden daha fazla olmalı yoksa erkekler disileri çok fazla kovalayıp (çiftlesmek için) onların yorulmalarına ve gücsüz düsmelerine yol acabilir. Akvaryumlarinin arka ve yanları sıkca bitkilendirilmis ve orta kısımında ise bolca yüzme mesafesi bırakılmalıdir. Bitkisel maddeler çogu canlı doguranın besin kaynaklarının onemli bir kısmını olusturur (Özellikle Molilerin).
Bir disi ve bir erkek canlı doguranın bulundugu her akvaryumda bu balıklar ürerler. Canlı doguranlar genellikle akvaryumseverlerin ilk ürettigi balıklar arasındadir. Uretmek icin hamile balıgı ayırmak yeterlidir, isin geri kalan kısmını disi balık halleder.
Eger karma akvaryumunuzda birkaç yavru yetistirmek istiyorsanız, akvaryumcularda satılan canlı doguran uretme kutularından alabilirsiniz. Bunlar plastikten yapılmıs küçük iki kompartmanlı su yuzeyinde duran kutulardır. Ana hucreye hamile canlı doguran konur ve dogum yaptıgında yavrular deliklerden ikinci kompartmana inerler ve anne tarafından yenilmeden kurtulurlar. Fakat dikkat edilmesi gereken bir husus yavrular dogumdan birkaç saat sonra iyice hareketlenince bir yolunu bulup tekrar ana hücreye girip annelerine yem olabilirler, bu yüzden hamile balıgı hücreye koyduktan sonra devamlı dogumun yapılıp yapilmadigini kontrol etmek lazımdır ve dogum biter bitmez anne balıgı hücresinden çıkarın. Iri canlı doguranlar bu hücrelerden hic hoslanmazlar. Özellikle velifera gibi turleri bu hücrelere koyarsanız hemen hemen her seferinde yavruların ölü dogmasina neden olursunuz.
Diger dogal üretme yolu ise hamile balıgı kendi küçük, çok bitkilendirilmis (fazla yapraklı bitkilerle) bir akvaryuma koyarak, burada dogum yapmasini beklemektir. Bu yöntemle hem hamile balık daha sakin olur hemde benim deneyimlerime dayanarak daha fazla yavru kurtaracagınızdan eminim. Ayrıca bu akvaryumda yavrularıda büyütebilirsiniz.
Ayrıca arada sırada (tabii bu akvaryumunuzunda baska ne tür balıklar olduguna bakar) karma akvaryumunuzdan yeni dogmus yavruları kurtarabilirsiniz. Yavrular dogdukları zaman yumurtlayan balıkların yavrularına nazaran daha gelismis ve iri olduklarından beslemede hiç zorluk çekilmez. Canlı doguran yavruları hazır toz yavru yemlerini veya iyice ufalanmis pul yemleri rahatlıkla yer ve gelisirler.

Belli basli canlı doguranlar:
Kılıçkuyruk (Xiphorus helleri)
Plati (Xiphorus variatus ve Xiphorus maculatus)
Lepistes (Poecilia )
Moli (Poecilia schenops)
Velifera (Poecilia velifera)


http://img135.imageshack.us/img135/7579/klkuyrukvm9.jpg

http://site.mynet.com/poeciliidae/mynet_resimlerim/velifera4.jpg

Hiç yorum yok: