3 Eylül 2008 Çarşamba

JAPON BALIKLARI

Carrasius Auratus (Japon Balığı)

Doğal hayatta Asya kıtasında yaşar. Beslenme biçimi hem otçul hem de etçildir. Akvaryum ortamında kaliteli yemlerle beslenirse hem renkleri daha canlı olur hem de yüzgeçleri daha ihtişamlı olur. Tür olarak barışçıldır. Agresif türlerle beslenmemesi gerekir. Akvaryumdaki bitkilerin yapraklarını tırtıklamalarıyla meşhurdurlar. Üreme döneminde erkek balığın solungaçlarında kabacık yapıları oluşur. Dişi düz şekilde çok sayıda yumurta döker. Özenle bakıldığı takdirde 25 seneye kadar yaşarlar. Doğada yaşayan japon balıkları 4-30 derece gibi yüksek eşikli sıcaklık aralıklarına dayanıklıdırlar. Akvaryum ortamında üretilmiş balıklar ise 18-24 derece arasındaki sıcaklıklarda sağlıklı bir şekilde yaşarlar. Sıcak suyu sevmezler. Genelde küçük akvaryumlarda bakılabilecek bir tür gibi bilinse de aslında en az 200 litre akvaryumda bakılmaları gerekir. Geniş akvaryumlarda boyları 20 cm ye kadar büyüyebilir. Suyun pH değeri 7.0-8.0 arasında olmalıdır.

LEPİSTES

Poecilia reticulata (Lepistes)



Latince Adı: Poecilia reticulata

Habitatı ve Anavatanı: Orta Amerika

En Fazla Büyüdüğü Boy: Erkekler 4cm dişler 6cm.

Davranış Biçimi: Barışçıl

Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl

Yüzme Seviyesi: Orta - Yüzey

Sıcaklık: 25°-28°C

En Az Akvaryum Hacmi: 40 lt

Cinsiyet Ayrımı: Dişiler daha iri olur. Erkeklerin arka yüzgeci çok daha geniş ve gösterişlidir. Erkeklerde bulunan gonopod dişilerde yoktur.

Üreme: Canlı doğururlar yavrulaması ve yavruların büyütülmesi kolaydır.

Genel Yorum: Lepistesler gerek barışçıl yapılarıyla gerekse kolay üretilmeleriyle akvaryum severlerin gönüllerinde ve akvaryumlarında taht kurmuşlardır. Pek çok hobicinin ilk başladığı balık olmuştur. Akvaryumda doğal seleksiyonla çok değişik renk ve biçimlerde lepistesler üretilmiştir. Erkekleri dişilerin yarısı kadar olup dişilerden daha gösterişlidirler. Gebelik süresi yaklaşık 28 gün olup bu süre sıcaklık ve genetik faktörler yüzünden 21-40 gün arası değişebilmektedir. Aynı dişilerin erkekler tarafından devamlı kovalanmaması için dişi sayısını erkek sayısının 2 katından fazla tutmakta fayda var. Balıklar 3 aylık olduklarında cinsel olgunluğa ulaşırlar.

japon balıklarında cinsiyet ayrımı

Japon Balıklarında cinsiyet ayrımı diğer balık türlerine göre biraz daha zordur. Özellikle soylu japon balıklarında ayrım iyice güçleşmektedir.Bununla birlikte birkaç gözlem yaparak cinsiyet ayrımı gerçekleştirilebilir.

Erkek japon balıklarında üreme çağında solungaç kenarlarında sivrimsi oluşumlar meydana gelmektedir. Aşağıda erişkin erkek japon balığının sivrimsi çıkıntıları açıkça görülmektedir.Bu çıkıntılar daha çok üreme dönemlerinde ortaya çıkmaktadır.





Bir başka yöntem ise karına bastırma yöntemidir. Bu yöntem acemi akvaristler tarafından uygulanmamalıdır.Yönteme göre cinsiyeti öğrenilmek istenen japon balığı ıslak bir havlu üzerine alınır ve anüse yakın karın boşluğu baş parmak yardımıyla hafifçe bastırılır.Eğer parmak yumuşak şekilde içeri batıyorsa balık dişidir eğer sertse erkektir. Balıktaki bu boşluk yumurta boşluğudur.Erkek balıkta ise aynı yerde sert kıkırdak dokusu bulunmaktadır.




Japon balıklarında cinsiyet ayrımını fark edebilmek için gerekli olan bir başka yöntem ise anüse bakma yöntemidir. Ancak baştada belirttiğim üzere bu yöntem Orandaİncigövde vb soylu japon balıklarında yanlış sonuçlara yol açabilir.Bu yöntem daha çok Cometshubunkin ve klasik japonlarda doğru sonuca ulaşmamızı sağlamaktadır. Anüse bakma yönteminde erkek balığın anüsü ufak ve karna yapışık dişininki ise geniş ve karından ayrıdır.

beyaz benek ve tedavisi

Kış aylarının yaklaşması nedeniyle özellikle su ısısındaki değişimler balıklarımızı olumsuz yönde etkileyecek ve bilinen adı ile BEYAZ BENEK bilimsel adı ile Ichtyophthirius multifiliis parazitlerine karşı bir mücadele başlayacaktır. Aslında beyaz beneğe neden olan tek faktör ısı değişimleri değildir. Streste balıklarımızın bu hastalığa yakalanmasına neden olan sebeplerden biridir. Bağışıklık sistemi zayıflayan balığın özellikle mukoza tabakasının zayıf düşmesi neticesi parazitler kendilerine uygun konaklama ortamını daha rahat bulurlar. Ayrıca kötü su şartları da daha çabuk üremelerine vesile olduğu için balıklarımıza musallat olmaları daha da kolaylaşır.



Parazitler 05-15 mm civarındadırlar. Genel prensipleri balığın derisini yok ederek vücut sıvısına ulaşmak ve beslenmektir. Erişkin hale gelen parazitler balığın vücudundan ayrılarak uygun bir zemin bularak bölünmeye başlarlar. Bu bölünme ikinin katları şeklinde devam eder. Suyun sıcaklığına göre sayıları birden artabilir. Bölünen yeni parazitler su içinde yüzerek balık avına çıkarlar. Yapışacak bir balık bulamazlarsa 2 gün içinde ölürler.

Hastalığa yakalanmadan önce ön tedbirler almak en akıllıca olanıdır. Bunları birkaç madde halinde sıralarsak daha akılda kalıcı olabilir.

1- Akvaryumumuz için uygun ısıtıcı tercih edilmelidir. Düşük güçteki ısıtıcı akvaryum hacmi büyük olduğu için gerekli ısıyı sağlamakta zorlanıyorsa ısı değişimleri kaçınılmazdır. Bunun için uygun güç hatta biraz daha fazlası tercih edilmelidir.
2- Düzenli su değişimi yapılarak suyun tazeliğini korumak ve kötü su şartlarından uzak tutmak yerinde olur. Yeni su değişimlerinde akvaryum suyunun ısısı ile değişim yapılacak dinlenmiş suyun ısısının aynı olmasına özen gösterilmelidir.
3- Deri ve mukoza tabakasını güçlendirmek için vitamin takviyesi yapılmalıdır. Özellikle B VİTAMİNİ kompleksli ürünler kullanmak daha faydalı olacaktır. Eczanelerde satılan bemiks vitamin kullanımı da direnci artırmak adına etkili bir önlem şeklidir.
4- Balıklara çok geniş kapsamlı bir konu olsa da stres yaratacak unsurlardan uzak uygun koşullar sağlanmalıdır. Bu sayede bağışıklık (İmmün) sistemi güçlü tutulacak ve hastalıklara karşı direnç maksimize edilecektir.

Balığın beyaz beneğe yakalandığını anlamak çok zor değildir. Gözle görülebilir bir hastalıktır. Hastalık genelde aşağıda resimlerde görüldüğü gibi yüzgeçlerde başlar. Ayrıca bu hastalığa yakalanan balıkta ani pike hareketleri gözlenir zaman zaman cisimlere sürtünür. Balık yüzgeçlerini kapatır. İleri vakalarda sık solungaç hareketleri gözlenir.






Alınan tüm önlemlere rağmen eğer akvaryumda beyaz benek başgöstermiş ve balıklarımıza bulaşmışsa tedavi süreci başlatmak gerekir. Pek çok balık hastalığına oranla aslında tedavisi daha kolaydır. Erken teşhis etmek tedaviyi de kolaylaştıracaktır. Çünkü sayıca az olan parazitler deriye tam anlamıyla yapışmadan süreç başlatılırsa kullanılacak ilaçlar daha güçlü bir şekilde etki edecektir. En pratik tedavi yöntemi su ısısının kademeli olarak normalden 3-4 derece yukarı çekilmesi ve balık türleri için sakınca yoksa kaya tuzu kullanımıdır. Tuz miktarı balığın tolore edebileceği oranda ayarlanmalıdır. Bu sırada akvaryum günlük düzenli su değişimi ile takviye edilmelidir. Su sıcaklığı yükseldiğinde oksijen yokluğu çekildi için akvaryum iyice havalandırılmalı gerekirse takviye ekipman kullanılmalıdır. Işıklar kapalı tutulmalıdır. Bu tedavi yöntemine genelde balıklar cevap vermektedir. Bunun dışında piyasada satılan değişik markalarda ilaçlar mevcuttur. Hangi ilacın nasıl etkin kullanılacağı ancak prospektüsünden anlaşılır. Fakat genel olarak mantık ilaç kullanımı ile birlikte günlük dipten su çekimi ve değişimi ile takviye yapılmasını ihtiva eder. Tedavi birkaç gün sürer.