3 Eylül 2008 Çarşamba

beyaz benek ve tedavisi

Kış aylarının yaklaşması nedeniyle özellikle su ısısındaki değişimler balıklarımızı olumsuz yönde etkileyecek ve bilinen adı ile BEYAZ BENEK bilimsel adı ile Ichtyophthirius multifiliis parazitlerine karşı bir mücadele başlayacaktır. Aslında beyaz beneğe neden olan tek faktör ısı değişimleri değildir. Streste balıklarımızın bu hastalığa yakalanmasına neden olan sebeplerden biridir. Bağışıklık sistemi zayıflayan balığın özellikle mukoza tabakasının zayıf düşmesi neticesi parazitler kendilerine uygun konaklama ortamını daha rahat bulurlar. Ayrıca kötü su şartları da daha çabuk üremelerine vesile olduğu için balıklarımıza musallat olmaları daha da kolaylaşır.



Parazitler 05-15 mm civarındadırlar. Genel prensipleri balığın derisini yok ederek vücut sıvısına ulaşmak ve beslenmektir. Erişkin hale gelen parazitler balığın vücudundan ayrılarak uygun bir zemin bularak bölünmeye başlarlar. Bu bölünme ikinin katları şeklinde devam eder. Suyun sıcaklığına göre sayıları birden artabilir. Bölünen yeni parazitler su içinde yüzerek balık avına çıkarlar. Yapışacak bir balık bulamazlarsa 2 gün içinde ölürler.

Hastalığa yakalanmadan önce ön tedbirler almak en akıllıca olanıdır. Bunları birkaç madde halinde sıralarsak daha akılda kalıcı olabilir.

1- Akvaryumumuz için uygun ısıtıcı tercih edilmelidir. Düşük güçteki ısıtıcı akvaryum hacmi büyük olduğu için gerekli ısıyı sağlamakta zorlanıyorsa ısı değişimleri kaçınılmazdır. Bunun için uygun güç hatta biraz daha fazlası tercih edilmelidir.
2- Düzenli su değişimi yapılarak suyun tazeliğini korumak ve kötü su şartlarından uzak tutmak yerinde olur. Yeni su değişimlerinde akvaryum suyunun ısısı ile değişim yapılacak dinlenmiş suyun ısısının aynı olmasına özen gösterilmelidir.
3- Deri ve mukoza tabakasını güçlendirmek için vitamin takviyesi yapılmalıdır. Özellikle B VİTAMİNİ kompleksli ürünler kullanmak daha faydalı olacaktır. Eczanelerde satılan bemiks vitamin kullanımı da direnci artırmak adına etkili bir önlem şeklidir.
4- Balıklara çok geniş kapsamlı bir konu olsa da stres yaratacak unsurlardan uzak uygun koşullar sağlanmalıdır. Bu sayede bağışıklık (İmmün) sistemi güçlü tutulacak ve hastalıklara karşı direnç maksimize edilecektir.

Balığın beyaz beneğe yakalandığını anlamak çok zor değildir. Gözle görülebilir bir hastalıktır. Hastalık genelde aşağıda resimlerde görüldüğü gibi yüzgeçlerde başlar. Ayrıca bu hastalığa yakalanan balıkta ani pike hareketleri gözlenir zaman zaman cisimlere sürtünür. Balık yüzgeçlerini kapatır. İleri vakalarda sık solungaç hareketleri gözlenir.






Alınan tüm önlemlere rağmen eğer akvaryumda beyaz benek başgöstermiş ve balıklarımıza bulaşmışsa tedavi süreci başlatmak gerekir. Pek çok balık hastalığına oranla aslında tedavisi daha kolaydır. Erken teşhis etmek tedaviyi de kolaylaştıracaktır. Çünkü sayıca az olan parazitler deriye tam anlamıyla yapışmadan süreç başlatılırsa kullanılacak ilaçlar daha güçlü bir şekilde etki edecektir. En pratik tedavi yöntemi su ısısının kademeli olarak normalden 3-4 derece yukarı çekilmesi ve balık türleri için sakınca yoksa kaya tuzu kullanımıdır. Tuz miktarı balığın tolore edebileceği oranda ayarlanmalıdır. Bu sırada akvaryum günlük düzenli su değişimi ile takviye edilmelidir. Su sıcaklığı yükseldiğinde oksijen yokluğu çekildi için akvaryum iyice havalandırılmalı gerekirse takviye ekipman kullanılmalıdır. Işıklar kapalı tutulmalıdır. Bu tedavi yöntemine genelde balıklar cevap vermektedir. Bunun dışında piyasada satılan değişik markalarda ilaçlar mevcuttur. Hangi ilacın nasıl etkin kullanılacağı ancak prospektüsünden anlaşılır. Fakat genel olarak mantık ilaç kullanımı ile birlikte günlük dipten su çekimi ve değişimi ile takviye yapılmasını ihtiva eder. Tedavi birkaç gün sürer.

Hiç yorum yok: