23 Ekim 2008 Perşembe

maymun kafa(Steatocranus casuarius)



Latince Adı: Steatocranus casuarius

Habitatı ve Anavatanı: Orta Afrika. Zaire'nin kayalık nehirleri.

Beslenme Biçimi: Hem etçil, hem otçul, ağırlıklı olarak etçil beslenir.

Davranış Biçimi: Agresif

Kendi Türlerine Davranışı: Agresif

Yüzme Seviyesi: Dip

Cinsiyet Ayrımı: Dişi-erkek arasında belirgin bir ayrım yoktur. Erkekler nispeten daha iridir. Yüzgeçleri daha uzundur. Dişilerin kafalarındaki hörgüç erkeklerinkine göre oldukça az gelişir.

Üreme: Tek eşlidir. Eşi ölünce bir daha eş tutmaz ve yalnız yaşarlar. Üreme için ters çevrilmiş seksılar kullanılır. 150'ye kadar varabilen fakat genellikle 30-60 arası yumurta dökerler. Dişi yumurtalarla ilgilenir, erkek bölgeyi korur. Yavrulara 1-2 hafta kadar bakar, yavruları beslerler.

Sıcaklık: °C

En Fazla Büyüdüğü Boy: Erkekler 12 cm, dişiler 8 cm

En Az Akvaryum Hacmi: 100lt

Su Sertliği: Yumuşak - Orta Sertlikte

pH: 6.5-7.0



Genel Yorum: Yaşadığı bölge çok akıntılı olduğundan akvaryumda bol akıntı olmalıdır. Akıntı olmayan küçük bir bölge bulunması da iyi olacaktır. Akvaryumu bol kayalarla dekore edilmeli, bitki konulacaksa kayalara iyi sabitlenmelidir, aksi taktirde bitkileri sökebilir. Maymun Kafa bazı kişilerce Tanganyika Gölü Cichdlid'i olarak bilinmektedir. Oysaki Maymun Kafa nehirde yaşamakta ve Tanganyika Gölü'ne göre çok daha yumuşak ve hafif asitli suda yaşamaktadır. Mavi renk varyasyonu da vardır.

Steatocranus casuarius (Buckelkopfbuntbarsch)

İlgili Bir Makale:

Monogamik(tek eşli)olan bu balıklar,hayatları boyunca sadece bir eşle eşleşir ve ölünceye kadarda başka bir balıkla eşleşmez.Eşlerden biri ölse bile bir daha eş tutmazlar.Maymun kafaların hem dişi hem erkekte kafa yapıları hörgüçlüdür.Erkeğin kafa yapısı dişiye oranla daha büyük olmaktadır.Akvaryumda çok fazla yüzdüklerini görmeniz zordur genelde kovukların içinde ve kaya aralarında gizlenir,çok hızlı hareket ederler.Bu türler bölgeci olduklarından dolayı çok agresiftirler.Bölgelerine giren kendi ve diğer türlere karşı saldırgan olurlar.Bilhassa çiftleşme zamanlarında çok daha saldırgan olan bu türler için bol bol saklanmak için kovuklardan vede kayalıklardan akvaryum içinde yerler yapılmasında fayda vardır.Akvaryumdaki su değişimleri düzenli yapılmalıdır.Genelde doğa şartlarında bol oksijenli ve suyun çok fazla sirküle olduğu yerlerde yaşadıklarından dolayı,akvaryum içinde de akıntılı yerleri severler.Tank'ınızda bol su sirkülasyon gerektiren filtrasyon sistemi olmasında yarar olduğunu düşünüyorum.100 cm lik büyük akvaryumlarda ve daha büyük akvaryumlarda daha fazla sayıda bu türlerden beslemenizde herhangi bir sakınca yoktur.Bu türler iyide bir kazıcıdırlar eş tuttuktan sonra yuva oluşturmak için akvaryumdaki kumlarınızı altına üstüne getirirler.

http://www.farbendepo.de/udoopn/Fische/Steatocranus_casuarius.jpg

Kazı işlemi sırasında şayet balıklar eşleşmiş ve bir bölge edinmişlerse,dişi balığının yumurta tüpünün belirmesinden anlaşılır.Daha sonra dişi yumurtaları bölgesindeki kovuk içersine ortalama 50 ile 70 arası yumurtayı bırakır.Yumurtaların çıkması takriben 4 ile 5 gün arasında gerçekleşir akvaryum ısınızın 26°C 27°C arasında olmasına dikkat edin.Yumurtadan çıkan yavrular bir hafta içinde yüzmeye başlarlar.












Anne ve baba tarafından yavrular çok iyi korunur.Baba tarafından yavru balıklar ara ara gezintiye çıkarılır ve gözlenir. Çıkan yavrulara ilk 1 aylık süre içersinde canlı yem artemia verilmesinde yarar vardır.Balıkların gelişimini ve sağlıklı büyümesini sağlayacaktır.Anne ve babanın yavrulara bu ilgisi ikinci yumurta dökümü ve yavruların çıkmasına kadar devam eder.Yavrular bir sonraki batımda çıkacak olan yavrular içinde bir sorun teşkil etmez koloni oluşturulur.Yavrular 6 ay içersinde erişkinliğe ulaşırlar bu süre zarfında anne ve babanın bölgesinde kalmalarında sorun olmaz daha sonra eş tutan balıklar kendilerine yeni bölge edinirler.


tropheus


Yaşadığı yer:
Tanganyika gölünün kayalık ve yosunlu bölgeleri
Boyları:Erkek 14 cm-Dişi 10 cm
Beslenmeleri:Otçul
Üreme:Ağızda kuluçka
Yüzme seviyesi:Orta ve taban
Su sıcaklığı:24°-28°C
Su şartları:pH 7,8 - 9.0,Üreme ve sağlık açısından nitrit-nitrat düzeylerini düşük tutmalıyız.
Bakımı:Diğer balıklara göre daha zordur Tropheus'lar cıchlıd türlerinin bakılması zor ve bir okadar da beslenmesi ve akvaryumda seyri açısından çok güzel balıklardır.

http://www.tanganyika.cz/tropheus_moorii_bemba_orange1.jpg

Tropheus akvaryumu kurulumu: Tropheus akvaryumu kurarken ilkönce hangi türünü besliyeceğimize karar vermeliyiz.Tropheus'ları koyacağımız akvaryum geniş ve derin ve büyük olmalıdır.Akvaryumda ilk önce kayalar ön plana çıkmalıdır.Kayalıklar sadace bir köşeye üst üste koymak yerine akvaryumun 2-3 köşesine ayrı ayrı koymak gerekmektedir.Böylelikle akvaryumda baskın olan tropheus diğer balıkları rahatsız edemiyecektir.Eğer kayaları belli bir bölgeye yığarsak,akvaryumda hakım olan balıgımız diğer balıklar ile sürekli kavga edebilir ve bu kavgalar ölümler ile sonuçlanabilir.Akvaryumdaki dişi ve erkek tropheuslar'ı mümkün olduğunca aynı anda akvaryuma koymak gerekmektedir.Yanlarına sonradan dahil edilen balıklardan hiç hoşlanmazlar,sürekli kavga ederler,Akvaryum malzemelerimizin çok iyi olması gerekmektedir,suyun ısısının ortalama 24-27 derece olması istenmektedir.Akvaryumun taban malzemesi seçiminde ince taneli deniz kumu tercih edilmelidir.Suyun pH ını dengede tutmak için ayrıca midye kırığı koyabiliriz.

Tropheus'lar da beslenme: Tropheus'lar vejeteryen balıklardır.Akvaryumdaki kuvvetli aydınlatma sonucunda kayaların üzerinde oluşan yosuunlar tropheuslar için vazgeçilmez yiyecek kaynağıdır.Bu balıklar ağız ve çene yapıları itibari ile bu yosunları oldukları yerinde adeta jilet gibi kazırlar.Ama balıklarımıza zaman zaman etçil besinler vererek balıklarmızın gelişiminde önemli rol oynayabiliriz.Tropheus'ları yemlerken dikkat etmeliyiz,aşırı derecede yemleme yapmamaya,yemlemeyi az ve sık aralıklarla yapmalıyız.

Tropheus moorii

Tropheus'lar da üretim ve üreme: Tropheus üretimi oldukça zordur,dişileri üreme çağına getirmek için yemlemeyi çok güzel bir şekilde yapmamız gerekmektedir.Çiftleşme esnasında eşler birbirlerinin etrafında daire çizerek,dişi erkekği üreme organına burun kısmını yanaştırır,bu sırada dişinin ağzındaki yumurtalar erkek tarafından döllenmiş olur.Tropheus'lar bir seferde 10-15 kadar yumurta dökebilirler.Kuluçka süreleri 28 gündür,anne ağzından çıkan yavrular diğer balık türlerine göre büyüktürler.Anne balığı ayrı bir akvaryuma almaya gerek yoktur,balıklar güzel beslendikleri sürece yavrulara dokunmazlar.Dişi tropheuslar tehlike anında yavrularını çok iyi korurlar.Yavrular iyi beslendikleri sürece çok çabuk büyür ve olgunluğa erişirler.

Tropheus'lar da cinsiyet ayrımı: Bu türlerde cinsiyet ayrımı çok zordur,tecrübe ve bilgi gerektirir.Cinsiyet ayrımında ilk yöntem erkek tropheuslar dişi tropheuslara nazaran daha çabuk gelişme gösterir ve dişilere göre daha iri olurlar.İkinci yöntem ise balıklarımızın akvaryum içinde yaptıkları hareketlerini gözlemliyerekte yapabiliriz.Erkek balık sürekli yer kazar ve oraya sahip çıkar,dişiyi sahiplendiği yere çekip çiftleşme girişiminde bulunur ve cinsiyet ayrımı yapılmıs olur.Bir başka yöntem ise balıkların baş yapılarının farklılıklarıdır,erkek balıkların burnu daha kalkık ve uca yakındır,dişilerin ise aşağıya doğrudur.

http://img181.imageshack.us/img181/415/adsz3xy0.png

bir kaç şık akvaryum

Aquarium_ASP_1.jpg


Aquarium_ASP_2.jpg


Aquarium_ASP_6.jpg


adg1_1.jpg


adg1_5.jpg


5500_Liter_Aquarium_1.jpg


5500_Liter_Aquarium_3.jpg



arowana













Latince Adı:
Osteoglossum bicirrhosum
Habitatı ve Anavatanı: Amazon
Beslenme Biçimi: Etçil.
Davranış Biçimi: Agresif
Kendi Türlerine Davranışı: Agresif
Üreme: Ağızda kuluçka yapar, kulaçka süresi 2 aydır.
Sıcaklık: 24-28 C
En Fazla Büyüdüğü Boy: 120cm
Su Sertliği: Yumuşak-Orta
pH: 6,0-6,8

Genel Yorum: Çok büyük akvaryum gerektirir, iyi sıçrarlar akvaryumun üstü kapatılmalıdır.


arowana_in_plant_tank_6.jpg

Cyphotilapia Frontosa



Boy ve Cinsiyet:Erkekler 35 cm uzunluğa hatta daha üstüne çıkabilir.Yetişkin erkeklerin alın kısımları çıkıntılıdır.Dişiler 25 cm ve üzerine çıkabilirler.

Beslenme:Akvaryum ortamında kuru yeme çok zor alışan bu balık için canlı yemler tercih edilmelidir.Karides karışımı yemler ve yetişkin salamura karidesleri.

Akvaryum :500 litreden daha küçük olmamalı

Cyphotilapia frontosa. Tanganyika gölünün büyük kayalık ortamlardaki derinliklerinde yaşarlar. Sakin ve utangaç bir cichlid'dir.Çok yavaş olduklarından yanında hızlı balıklar bulundurmak beslenmeleri açısından olumlu sonuçlar vermez.




Brundi kesiminde yaşayanlar 6 bant,Kigoma sahilinde yaşayanlar 7 bant diye bilinirler.Yaklaşık 35 cm boya ulaşırlar.Erkeklerin kafaları olgunlaştıktan sonra balon gibi şiştiği için,bizonbaş Cichlid olarakta adlandırılır.Gölde 50-60 metre derinliklerede ölü balıkları ve diğer omurgasızları yiyerek beslenirler.Akvaryumlarda 500 lt ve üzerinde beslenmeleri balıkları sağlığı açısından iyi olur.Gece avlanan balıklar olarak bilinirler.Diğer balıklar gibi tıka basa yemezler.Çok zor gelişirler,2-2,5 yaşından sonra cinsel olgunluğa erişirler.Ağızda kuluçka yaparlar.Dişiler 25-30 arası yumurtayı 1 ay süreyle kuluçkada tutar.Akvaryumda kendinden küçük türlerle bir arada beslenmesi sakıncalı olabilir.Bakımı biraz tecrübe ister.Akvaryumun gösterişli balıklarından biridir.