4 Eylül 2008 Perşembe

ASTRONOT - Astronotus ocellatus














Akvaryum hobisinde en fazla tanınan türlerden biridir. İri cüssesi, gözalıcı renkleri ve insana kolay alışabilmesiyle herkesin ilgisini üzerinde toplayabilen astronotlar ülkemizde genelde yetersiz hacimlerde ve kötü su koşullarında bakılırlar. Kaplan, bakır ve albino gibi yaygın olarak bulunabilen varyeteleri vardır. Renklendirici yemlemeyle balıklardaki değişim inanılmaz boyutlara ulaşabilir.




Kesinlikle bir başlangıç balığı olmayan bu türü beslemek için olabildiğince büyük bir akvaryuma, kuvvetli mekanik ve biyolojik filtrasyona ihtiyaç vardır.

Sağlam yapısından beklenmeyecek sekilde beyaz benek ve mantar hastalığına (özellikle göz) hassas bir türdür. Bulundukları akvaryumda kuvvetli bir ısıtıcı bulunmalıdır ve plastik ısıtıcı koruyucusu kullanarak balıkların ısıtıcıyı kırmaları engellenmelidir. Gözlerdeki bulanıklık suyun ağırlaştığını ve acilen bir su değişimi yapılması gerektiğinin habercisidir. Bu aşamada geç kalınırsa göz kalıcı olarak saydamlığını yitirir.

Erişkin astronotların taşınması da güçtür. Mutlaka kova içerisinde taşımanızı ve akülü bir motorla hava vermenizi tavsiye ederim. Özellikle stresli anlarda aşırı mukus salgılayarak suyu çok süratli bir şekilde bozarlar.

Cinsiyet ayrımı zordur. Tüplere bakarak ayrım yapmak sadece yumurtlama döneminde mümkündür. Balıkları sürü içinde izleyerek çift ayırmak mümkün olabilir. Çene çeneye kitlenerek kavga edilmesi erkekler arasında sıkça görülmekle birlikte, eşleşme davranışının başlangıç dönemlerinde cinsiyetler arasında da sergilenebilir.

Yem seçmezler. Kaliteli ve yüksek proteinli stick yemlerle sorunsuz beslenebilirler.
http://akvaryum.mavituna.com/%5Cmages%5CAstronotusocellatus.jpg

Hiç yorum yok: